Een bruiloft groot of klein houden

Alle voor- en nadelen op een rij

En, begint het al te kriebelen? Wellicht zijn jullie stiekem al aan het dromen over een toekomstige bruiloft, of zijn jullie al begonnen met het plannen voor jullie droombruiloft. Eén van de belangrijkere keuzes die daarbij hoort is: houden we onze bruiloft groot of klein? Wat komt er bij beide vormen kijken? Intiem met jullie dierbaren, of toch juist met al jullie familie, vrienden, kennissen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. 

Wanneer kun je spreken van een kleine bruiloft?

Je spreekt van een kleine bruiloft als je ongeveer 50 personen of minder uitnodigt. Vaak zijn dit jullie naaste familieleden en -vrienden. Op zo’n dag wordt er vaak geen onderscheid gemaakt in daggasten, avondgasten en receptiegasten. Dit is bij grotere bruiloften wel zo, om de gasten beter te verdelen.

Voordelen kleine bruiloft

Aandacht voor iedereen:
Je spreekt van een kleine bruiloft als je ongeveer 50 personen of minder uitnodigt. Vaak zijn dit jullie naaste familieleden en vrienden. Op zo’n dag wordt er vaak geen onderscheid gemaakt in daggasten, avondgasten en receptiegasten. Dit is bij grotere bruiloften wel zo, om de gasten beter te verdelen.

Budget:
Een kleinere bruiloft is vaak goedkoper, omdat je minder gasten hebt. Een grote kostenpost van een trouwdag is onder andere het feest. Als je dan in plaats van 100 gasten maar 50 gasten uitnodigt, dan scheelt dit alleen al voor ‘s avonds gemakkelijk €1000,00. Alhoewel een kleinschalige bruiloft niet per definitie altijd laag in budget hoeft te zijn, want jullie kunnen de kleine groep gasten met een ruimer budget ook juist goed in de watten leggen met luxer eten, of een leuk cadeau. Of jullie kunnen juist de fotograaf kiezen die eigenlijk boven jullie budget lag, luxere trouwkaarten met een mooie papiersoort kiezen. 

Minder werk:
Natuurlijk moet er bij een bruiloft met weinig mensen ook veel geregeld worden, maar wel in kleinere en mindere mate. Je hoeft geen grote ruimtes te versieren, minder bedankjes en corsages maken en een tafelindeling is ook in mindere mate nodig. 

Gedetailleerde foto’s:
Een kleinere bruiloft is ook fijner voor een fotograaf. Hij of zij hoeft geen grote groepen mensen in foto’s te proppen en je fotograaf heeft meer tijd en aandacht voor de mooie plaatjes, je familieleden, vrienden en de details. Dit komt bruiloftsfoto’s vaak ten goede! 

Voordelen grote bruiloft

Iedereen waar je om geeft is er:
Veel (oud)vrienden, kennissen, collega’s en familie zijn aanwezig. Wat natuurlijk voor veel extra gezelligheid zorgt. Jullie maken meer herinneringen met meer mensen en dus ook meer momenten om later op terug te kijken. Tevens maken er ook meer mensen op die dag foto’s en video’s van jullie, wat leuk is om in een online collectief fotoboek te bewaren.  

Groot feest:
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Zo ook op de dansvloer. Op dat moment kunnen jullie gezellig in een ongedwongen sfeer met alle gasten de voetjes van de vloer dansen. En als een van jullie even pauzeert, of met een gast aan tafel wilt praten, dan weet je zeker dat de andere gasten zich nog prima vermaken op de dansvloer. Er is altijd iemand om mee te kletsen! 

Meer cadeaus:
Hoe meer gasten je hebt, op hoe meer cadeaus je kunt rekenen. Want zeg nu zelf, het is natuurlijk erg romantisch zo’n honeymoon na de bruiloft, maar die is vaak niet erg goedkoop. Alle bijdragen hiervoor komen dan ook erg goed van pas. Tevens ontvang je ook de leukste en meest originele cadeaus naast de geld envelop, wat altijd een glimlach op jullie gezicht tovert.  

Nadelen grote bruiloft

Budget:
Een groot feest kost nou eenmaal meer geld dan een klein feest. Je moet het meer rekenen voor het eten en drank, en de locatie moet ook groter zijn – en daarmee soms ook duurder.  

Meer om rekening mee te houden:
Hoe meer mensen, hoe meer om rekening mee te houden, zoals de dieetwensen tijdens het diner. Verschillende voorkeuren en allergieën, de een drinkt wel en de ander niet. Heeft er iemand een gluten- of lactose intolerantie? Dan moeten je goed in kaart brengen. 

Minder tijd voor iedereen:
Je holt de hele dag door van plek naar plek en van gast naar gast. Er is hierdoor minder tijd om te genieten van alles wat er om je heen gebeurt en je hebt maar kort de tijd om iedereen te spreken, omdat jullie alweer door moeten naar de volgende. 

Nadelen kleine bruiloft

Minder gevulde dansvloer:
Doordat er minder gasten zijn, zal de dansvloer ook leger zijn (afhankelijk van de locatie natuurlijk). Jullie zullen de ruimte moeten opvullen met decoratie en een goede portie sfeer. Zeker als de gasten naar de bar, wc of buiten gaan. Je merkt het al snel als er even wat mensen weg zijn.

Meer ‘sorry’ zeggen:
Hoe minder gasten, hoe meer mensen je moet vertellen dat ze niet zijn uitgenodigd op jouw bruiloft. Wellicht was jij op hun bruiloft vorig jaar wel uitgenodigd. Dit kan leiden tot veel ‘sorry’s’. Jullie keuze natuurlijk, maar dit kan soms wat ongemakkelijk aanvoelen. 

Nog kleiner wanneer mensen afzeggen:
Jullie lopen natuurlijk altijd de kans dat er gasten onverhoopt afzeggen. Als dit zo is, heb je uiteindelijk nog minder gasten en misschien wel een heel klein gezelschap. Geen ramp als je dit juist prettig vindt, maar het kan voor het ene bruidspaar misschien net iets te intiem en klein worden. Houd hier dus rekening mee! 

Wat jullie ook mogen kiezen: wij wensen jullie veel succes bij het kiezen tussen een kleine intieme, of grote feestelijke bruiloft. En uiteraard helpen we jullie daar graag bij, want op onze trouwlocaties Buitenplaats Amerongen, Buitenplaats Sparrendaal en Huis Scherpenzeel bieden we alle ruimte voor beide type bruiloften. Neem gerust contact met ons op en we dan bekijken we samen met jullie, jullie wensen en de mogelijkheden zodat het een dag wordt om nooit meer te vergeten! 

Team Swijnenburg Sales Whatsapp