Buitenplaats Amerongen

Een exclusieve en bijzondere evenementenlocatie voor zakelijke bijeenkomsten, privéfeesten en bruiloften.

In de buurt van Utrecht ligt het prachtig gelegen Kasteel Amerongen. Het landgoed rondom het kasteel zorgt voor een bijzondere ambiance voor zowel kleinschalige als grote gelegenheden. Buitenplaats Amerongen is een inspirerende locatie met historie: met zorg gerestaureerd, met smaak ingericht.

Verspreid door de 18e eeuwse tuinen liggen de historische bijgebouwen van Buitenplaats Amerongen, die zijn ingericht als vergader- en evenementenlocaties: het Koetshuis en het Poortgebouw. In Amerongen is het Kasteel in gebruik als museum en vormt een prachtig decor samen met de eeuwenoude kasteeltuinen. De bijgebouwen zijn elk uniek en historisch en voorzien van een eigentijds en fris interieur.

Ruimtes

Het Poortgebouw
Het Poortgebouw
Het Poortgebouw
Het Poortgebouw
Het Poortgebouw
Het Poortgebouw
Het Poortgebouw
Het Poortgebouw

Het Poortgebouw is een uitstekende locatie voor gezelschappen van 20 tot 130 personen.

Vroeger was dit de controlepost van Kasteel Amerongen en werd het gebouw gebruikt als wagenberging, kleine paardenstal en koetsierswoning. Nu beschikt het Poortgebouw over twee grote zalen, een kleinere ruimte en een groot terras. Op het terras kan geborreld worden en bij mooi weer is dit een perfecte plek voor het diner.

Op de begane grond vindt u de sfeervolle wagenberging, met bar en een riant terras en de Hoge opkamer. Op de bovenverdieping vindt u de voormalige hooizolder, gekenmerkt door een imposante balkenconstructie en een volledig houten kap.

Het Koetshuis
Het Koetshuis
Het Koetshuis
Het Koetshuis

Het Koetshuis uit circa 1900 bood vroeger onderdak aan de verzameling koetsen van de adellijke families die in Amerongen het Kasteel bewoonden. Nu is het uitermate geschikt voor gezelschappen tot 230 personen.

Het imposante gebouw met hoge zoldering bestaat uit twee ruimtes, die van elkaar gescheiden worden door de immense originele ensuite deuren. Het gebouw heeft een prachtige eigentijdse uitstraling, is voorzien van alle moderne faciliteiten en aan de voorzijde ligt een fraai terras.

Tuinen
Tuinen
Tent

Op verschillende plekken in de historische tuinen van Buitenplaats Amerongen kan de huwelijksceremonie of een inspirerende vergadering buiten plaatsvinden. Het uitzicht op Kasteel Amerongen maakt het perfecte plaatje compleet. Op het gazon bij het Poortgebouw staat een stretchtent waaronder getrouwd, geborreld en gedineerd kan worden.

Plan vrijblijvend een locatiebezoek
Wilt u meer weten over Buitenplaats Amerongen en de locatie in het echt bekijken? We laten u tijdens een bezichtiging graag het landgoed en alles ruimtes zien.

Mogelijkheden

Buitenplaats Amerongen biedt plaats aan gezelschappen van 2 tot 250 personen. Wij vertellen u graag meer over onze mogelijkheden op deze prachtige locatie. Of u nu zakelijk bijeen wilt komen, jullie elkaar het ja-woord willen geven of op zoek zijn naar een locatie voor een privéfeest of familiedag. Wij zorgen ervoor dat het jullie aan niets ontbreekt!

Een dag zonder zorgen. Met een groot of klein gezelschap. Met een feestelijke middagborrel en een intiem diner ter afsluiting of met een uitbundig feest. Informeel, stijlvol, ingetogen, chic of met veel grandeur. Het is helemaal aan jullie.

Geschiedenis

1670: T Huys
Kasteel Amerongen is in de middeleeuwen gebouwd en werd bewoond door families van diplomaten en militairen die een prominente rol speelden in de (inter)nationale politiek. In de 17de eeuw werd het Huys (zoals in Amerongen het Kasteel in de volksmond genoemd werd) door de Fransen in brand gestoken en totaal verwoest. De toenmalige bewoners, Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor, lieten het huis in Hollands-Classicistische stijl herbouwen. Het huidige kasteel dateert dan ook uit 1680, toen de herbouw gereed was.
1879: Godard Graaf van Aldenburg Bentinck
In 1879 vestigde Godard Graaf van Aldenburg Bentinck zich op Kasteel Amerongen, als een van de laatste bewoners. Hij bracht het Huys opnieuw tot bloei. De graaf steunde de bevolking van Amerongen door agrarische projecten op te zetten. Eind 1918 logeerde de Duitse Keizer Wilhelm II anderhalf jaar in Amerongen op het Kasteel. Hij ondertekende hier zijn acte van abdicatie en in mei 1920 verhuisde hij naar het nabijgelegen Huis Doorn. Godard van Aldenburg Bentinck stierf in 1940 en liet het Huys en de tuinen na aan zijn kinderen. Zijn erfgenamen bezaten Kasteel Amerongen tot 1976 als onverdeelde boedel en verkochten in 1977 het Huys, interieur en de tuinen aan de Stichting Utrechtse Kastelen die het in 1982 overdroeg aan de Stichting Kasteel Amerongen.
1982: Stichting Kasteel Amerongen
Het gehele landgoed is sinds 1982 eigendom van Stichting Kasteel Amerongen. Eind 20ste eeuw waren de toekomstplannen gereed, de restauratiebudgetten geregeld en werd gestart met het grootschalig restauratieproject dat bijna 20 jaar duurde en zo’n 20 miljoen euro kostte. In 2005 was de restauratie zover dat begonnen kon worden met het inrichten van de exploitatie. Om in de toekomst ook voldoende budget te hebben om het landgoed te onderhouden werd besloten de bijgebouwen een nieuwe functie te geven en te verhuren aan een externe partij.
2006: Buitenplaats Amerongen
In 2006 kwamen Erika en Peter-Paul Swijnenburg in beeld: een gedreven ondernemerskoppel dat de bijgebouwen in gebruik nam als evenementenlocatie voor besloten bijeenkomsten (huwelijken, vergaderingen, bedrijfsfeesten, privé feesten). In september 2006 is het Poortgebouw opengegaan voor gebruik, in 2007 werd het Koetshuis gerestaureerd en in exploitatie genomen en in 2011 waren de Stallen voor gereed, waar LIZ Restobar gevestigd is. Tegenwoordig organiseert Buitenplaats Amerongen 250 bijeenkomsten per jaar met een team van 30 gedreven professionals.
2011: Kasteel Amerongen
In 2011 is het gehele restauratietraject voltooid. Sindsdien is ook het Kasteel gereed. Kasteel Amerongen is ingericht als kleinschalig museum. Stichting Kasteel Amerongen is een kleine, actieve organisatie die samen met Stichting Vrienden Kasteel Amerongen en een omvangrijk aantal vrijwilligers veel bereikt. De tuinen worden onderhouden door de Tuinkabouters, de Engelen houden zich bezig met het voortdurend herstel en onderhoud van de gobelins en kleding en er worden met grote regelmaat lezingen en concerten georganiseerd. Daarnaast exploiteert Stichting Kasteel Amerongen de museumwinkel en de tentoonstellingen in het museum.
Maak vrijblijvend een offerte
Bent u van plan om bijeen te komen, heeft u iets te vieren of hebben jullie trouwplannen? Kom dan langs bij Buitenplaats Amerongen en maak alvast geheel vrijblijvend een offerte aan.
We willen u 100% ontzorgen en laten uw wensen leidend zijn in alles wat wij doen.

Veelgestelde vragen

We ontmoeten u graag

Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden. Wij helpen u graag om van uw dag een onvergetelijke herinnering te maken.

Whatsapp