Dresscode trends van dit moment

Regelmatig horen we van bruiloftsgasten dat ze niet goed wisten wat ze aan moesten trekken naar de bruiloft. Vaak zijn gasten bang om te over- of juist underdressed voor de dag te komen. Hoe kan je dat voorkomen en hoe help je jouw gasten om picture perfect op jullie bruiloft te verschijnen? Een dresscode zoals summer chique toevoegen aan de bruiloft is hier dé uitkomst voor.

Dresscodes op bruiloften zijn namelijk terug van weggeweest en worden weer populair! Tegenwoordig vinden veel gasten het juist fijn als ze een richtlijn qua kledingstijl krijgen. Dat maakt de keuze voor een leuke outfit een stuk gemakkelijker en laat je gasten met een gerust gevoel hun intrede doen op jullie bruiloft.

Belangrijk hierbij is om je gasten tijdig op weg te helpen door op de uitnodiging voor de bruiloft de dresscode al te vermelden. Een tip hierbij is om de sfeer die op jullie bruiloft zal heersen op een leuke manier mede te delen. Dit kan bijvoorbeeld via een leuke quote op de kaart of door het toevoegen van een extra dresscode-kaartje.

Op het kaartje benoemen jullie de stijl die jullie gekozen hebben, welke bijvoorbeeld gecombineerd kan worden met het thema van jullie bruiloft en/of een visueel kleurenschema. Een aantal voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: Summer chic with a touch of gold, Smart Casual Pastel en Bohemian Summer Chic.
Maar wat voor soort dresscodes zijn er eigenlijk voor bruiloften? Welke dresscodes worden er tegenwoordig het meest gekozen? En welke dresscode is het meest passend bij de bruiloft die jullie voor ogen hebben?

Als het gaat om welke dresscodes er nou passen bij een moderne bruiloft, dan mag het tegenwoordig vaak allemaal wat losser en hipper. Uiteraard zijn er nog wel bruiloften waarbij alle bruiloftsgasten traditioneel in smoking en chique lange jurken komen, maar er zijn een aantal modernere dresscode trends die de laatste jaren steeds meer de boventoon voeren. Hieronder helpen we jullie op weg met de meest gangbare dresscode stijlen van dit moment, gevolgd door de meer traditionele en klassieke stijlen.

Summer chic

De dresscode summer chic is een dresscode waar tegenwoordig door steeds meer bruidsparen voor gekozen wordt. Deze dresscode staat voor stijlvolle zomerse kleding met een iets wat chique touch. Denk hierbij aan hippe zomerse jurken in opvallende kleuren, leuke prints of pretty pastel; maxi of cocktail, het maakt hier allemaal niet uit. Maar ook midi-rokken met een mooie top en zomerse jumpsuits zijn bij deze dresscode voor een summer chic bruiloft hartstikke hot.

Jullie vrouwelijke gasten kunnen dan ook vrijwel alle kanten op. Qua schoenen voor dames volstaan zowel pumps als elegante sandaaltjes met een blokhak. Zelfs zomerse accessoires als een zonnebril of hoed mogen aan de outfit worden toegevoegd. Voor de heren geldt niet per se een standaard outfit, al worden deze over het algemeen wel in pak verwacht. Maar ook hun pak mag zéker een zomerse look hebben. Lichte- en linnen/katoenen pakken passen hier dan ook perfect bij.

Summer chic bruiloft

Smart Casual

Bij deze dresscode laten jullie de gasten redelijk vrij in hun kledingkeuze. Deze dresscode is dus uiterst geschikt als jullie niet teveel regels willen opleggen aan je gasten, maar wel willen voorkomen dat er gasten in spijkerbroek op jullie huwelijk verschijnen. ‘Smart’ staat bij deze dresscode voor netjes. Het is dus de bedoeling dat gasten zich casual & comfortabel kleden, maar tegelijkertijd wel feestelijk en netjes voor de dag komen.

Smart casual is in de afgelopen jaren echt een upcoming dresscode bij bruiloften. Aan de dames is het bij deze dresscode de taak om gewoon wat leuke, losse modieuze items met elkaar te matchen. Hieronder valt zowel een mooie rok met een leuke blouse, een hip jurkje of een classy jumpsuit, als de outfit maar wordt afmaakt met wat elegante sieraden en een mooi paar hakken/pumps. Voor de mannen volstaat een nette pantalon of chino met een blouse en hoeft er dus geen pak te worden gedragen. Ook een stropdas wordt hier niet per se verwacht. Helemaal hip voor mannen is om de outfit af te maken met stijlvolle bretels.

Cocktail

Deze dresscode vraagt om een goed feestje! De cocktail dresscode staat namelijk bekend om zijn feestelijke looks en is hiermee al enige tijd een erg populaire dresscode bij bruiloften. Dit komt voornamelijk omdat het de perfecte combinatie is tussen informeel, feestelijk en chic.

Deze dresscode is eigenlijk vooral gericht op de kledingstijl van de dames, namelijk: de cocktailjurk. Voor de dames geldt dat zij mogen uitpakken, als het cocktailjurkje maar ongeveer tot op- of boven de knielen valt. Bij deze dresscode is een panty dan ook niet verplicht. Om je outfit echt af te maken draag je hier als vrouw zijnde een paar spectaculaire high heels bij gecombineerd met een chique clutch en mooie sierraden en je zult perfect in het plaatje passen.

Voor de mannen is het gebruikelijk om bij deze dresscode een zwart of donkerblauw pak te dragen met een wit overhemd en zwarte nette schoenen. Een stropdas dragen mag, maar is geen must.

Tenue de Ville

Tenue de Ville is misschien niet de meest moderne, maar toch zeker wel een dresscode die hedendaags nog veel gekozen wordt voor bruiloften. De dresscode is eigenlijk heel simpel: mannen in pak met stropdas en dames in een net jurkje of een nette jumpsuit. Het belangrijkst bij deze dresscode is dat jullie gasten netjes en stijlvol voor de dag komen, maar ook weer niet te chique. Het jurkje van de dames dient wel minimaal tot onder de knieën te vallen en in ieder geval altijd gedragen te worden met een panty en een paar mooie hakken. Heren dragen bij deze dresscode doorgaans een blauw of grijs pak en de schoenen en riem dienen netjes matchend met het pak te zijn.

White tie

Indien jullie een uiterst traditionele en klassieke bruiloft voor ogen hebben, dan is white tie de meest geschikte dresscode. De dresscode white tie is echter wel de meest formele en strikte dresscode die er is en vraagt dan ook wel wat van jullie gasten. Over het algemeen komt deze dresscode op bruiloften daarom ook minder vaak voor. Wanneer jullie hier wel voor kiezen, dienen de dames een lange elegante en klassieke avondjurk te dragen die minimaal tot de enkels valt en daarnaast worden hier vaak handschoenen die tot over de elleboog komen aan toegevoegd. Klassieke, opvallende make-up is een pré en ook glinsterende en opvallende sierraden zijn hier erg gebruikelijk.

Van mannen wordt er verwacht dat zij een rokkostuum met witte vlinderdas dragen. Hier horen daarnaast ook per definitie schoenen van zwart lakleer bij. Tot slot een niet onbelangrijk feitje; zowel voor de mannen als voor de vrouwen is het not done om een horloge te dragen bij white tie.

Black tie

Black tie is net als white tie een strikte en chique dresscode, maar wel net een tikje minder formeel dan white tie. Mannen moeten bij deze dresscode in smoking komen met een witte blouse en zwarte vlinderdas en dienen hier nette zwarte schoenen onder te dragen. De vrouwen dienen indien daggast, een nette lange jurk te dragen en indien avondgast een nette feestelijke cocktailjurk.

Dresscode bruiloften voor mannen: black tie

Geen dresscode?

Uiteraard kunnen jullie er als bruidspaar natuurlijk ook gewoon nog altijd voor kiezen om de gasten helemaal vrij te laten in hun kledingkeuze. In dat geval mag iedereen gewoon dragen wat hij wil, maar ook dan gelden er natuurlijk altijd wel een aantal standaard regels voor bruiloftsgasten zoals bijvoorbeeld dat vrouwen geen witte kleding (of daar dicht tegenaan) mogen dragen, panty’s maximaal 20 dernier mogen zijn en dat bij mannen bruine schoenen onder een zwart pak en witte sokken een echte don’ts zijn.

Hebben jullie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen jullie graag.

Whatsapp