Trouwen in de kerk

Alles wat je moet weten!

Steeds minder stellen kiezen voor een kerkelijk huwelijk, toch blijft de charme van het bezegelen van de liefde voor de kerk en God een magisch moment! Bij trouwen in de kerk komt meer kijken dan een burgerlijk huwelijk. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels in de kerk. Buitenplaats Amerongen en Buitenplaats Sparrendaal hebben allebei een kerk op loopafstand, het is dus bij ons mogelijk om te trouwen in de kerk. Overweeg jij om te gaan voor een kerkelijk huwelijk? In dit blog staat alles wat je moet weten over een kerkelijk huwelijk.

Verschillende kerkelijke huwelijken 

Er zijn vier soorten kerkelijke huwelijken. Protestant, Katholiek, gemengd en oecumenisch. Bij al deze kerkelijke huwelijken laten de bruid en bruidegom hun huwelijk inzegenen door een dominee.  

Je kunt pas trouwen in de Katholieke kerk als je voor de wet getrouwd bent. Het kerkelijke huwelijk komt dus pas na het jawoord voor de ambtenaar. Voor veel gelovigen is het kerkelijk huwelijk meer een aanvullende plechtigheid, in plaats van een daadwerkelijke huwelijkssluiting. Voor de Katholieke kerk is dit niet het geval.  

In de Protestantse kerk wordt het huwelijk slechts ‘bevestigd’ na de burgerlijke huwelijksvoltrekking. De regels zijn in de Protestantse kerk vaak wat minder streng.  

Een gemengd huwelijk is een huwelijk tussen een christen en iemand met een andere religieuze achtergrond, of het huwelijk tussen een gelovige en een niet-gelovige. Een gemengd huwelijk kan wel plaatsvinden in de kerk, maar niet in elke kerk. Niet elke dominee zal achter dit huwelijk staan, het is dus belangrijk om dit van tevoren af te stemmen. Het is voor een gemengd stel ook mogelijk om alleen de zegening te ontvangen. Dit houdt in dat je wel een zegening over het huwelijk ontvangt, maar niet per se voor de kerk trouwt.  

Een oecumenisch huwelijk is een huwelijk tussen twee personen met een verschillende christelijke achtergrond. Een voorbeeld hiervan betreft een huwelijk tussen een katholiek en protestant. Het is bij een oecumenisch huwelijk mogelijk om in beide kerken te trouwen.  

De trouwlocatie

Vroeger wilden mensen vooral in hun eigen gemeente trouwen. Tegenwoordig worden bruiloften overal ter wereld gevierd. Dit geldt hetzelfde voor kerken, de kerk waar je voor trouwt hoeft niet per se jouw (of jouw partners) eigen kerk te zijn. Bruidsparen kijken nu vaker naar een kerk of kapel die ze mooi vinden. Let wel op: niet alle kerken of kapellen staan open voor deze vernieuwingen. Spreek daarom op tijd met de pastoor of dominee over de mogelijkheden.  

Datum prikken!

Als je in een kerk trouwt zijn er vaak dagen waarop je niet kunt trouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Pasen of andere feestdagen. Ook wordt er soms niet op zaterdag gehuwd omdat de pastoor of dominee dan alleen beschikbaar is voor de reguliere weekendvieringen.  

Gesprek met pastoor of dominee

Een mooie bijkomstigheid van een kerkelijk huwelijk zijn de gesprekken met de pastoor of dominee. Iedere pastoor of dominee zal vragen naar jullie achtergrond, beweegredenen, maar ook hoe jullie elkaar hebben leren kennen en welke plaats het geloof in jullie huwelijk zal krijgen. Na deze gesprekken zullen niet alleen de beweegredenen duidelijk worden. Er wordt namelijk ook besproken hoe de dienst eruit komt te zien, welke teksten en muziek er gebruikt gaan worden en in welke volgorde de ceremonie plaatsvindt.  

Getuigen

Bij een katholieke huwelijk worden de bruid en bruidegom allebei bijgestaan door één of twee getuigen. Tijdens de voltrekking staan zij om het bruidspaar heen. Getuigen kunnen familieleden of vrienden zijn. Bij de protestantse dienst zijn er geen getuigen aanwezig, hoewel het tegenwoordig wel mogelijk is.  

Regels in de kerk

Als je kiest voor een kerkelijk huwelijk moet je er rekening mee houden dat er regels zijn in de kerk. Het is bijvoorbeeld vaak wenselijk als de trouwjurk gesloten is, maar soms is een sluier ook verplicht. Daarnaast zijn er ook regels betreft de muziek een aankleding. Sommige pastoors en dominees staan open voor een eigen invulling van de muziek en andere weer niet. Ook betreft de ringen zijn er verschillende regels. Zo dragen katholieken de ring om hun linkerhand, terwijl protestanten de ring weer om hun rechterhand dragen. Het is ten alle tijden belangrijk om de mogelijkheden en regels met de desbetreffende kerk te bespreken.  

Swijnenburg helpt je graag!

Als jullie kiezen voor een kerkelijk huwelijk zijn jullie nu volledig voorbereid. En uiteraard helpen we jullie graag bij de organisatie, want op onze trouwlocaties Buitenplaats Amerongen, Huis Scherpenzeel en Buitenplaats Sparrendaal ligt een kerk op loopafstand en maken we van ontmoetingen bijzondere én onvergetelijke herinneringen. Neem gerust contact met ons op zodat we samen met jullie kunnen kijken naar jullie wensen en onze mogelijkheden. Zo wordt het een dag om nooit meer te vergeten!  

Team Swijnenburg Sales Whatsapp