Bloemdecoratie voor jullie bruiloft

tips & inspiratie

Iets wat volgens ons echt van grote toegevoegde waarde is bij een bruiloft, is mooie bloemdecoratie. Bloemen geven de ultieme romantische huwelijkssfeer en daarnaast kunnen jullie er elke trouwlocatie helemaal naar eigen stijl mee aankleden. Bloemen zijn er namelijk in alle soorten, stijlen en kleuren, wat maakt dat je ze volledig kan laten aansluiten bij wat bij jullie past.

Maar wat voor soort bloemdecoratie is er voor bruiloften? Hoe ver van tevoren moet dit geregeld worden? Waar moet je op letten bij het uitkiezen van bloemen? Wat zijn de trends voor komend huwelijksseizoen? En wat zijn jullie er gemiddeld aan kwijt? Als jullie er eenmaal aan beginnen zien jullie soms door de bloemen de tuinen niet meer.

Daarom geven we jullie graag wat inspiratie & stylingtips voor de bloemaankleding op jullie bruiloft. Wij vroegen onze huisbloemist, De Stijl – Floral Design, die dagelijks met veel liefde en passie bruiloften op diverse locaties styled, alle ins en outs omtrent bloemdecoratie op bruiloften. Zij weten als geen ander hoe je jullie trouwdag bij ons door middel van bloemen nog persoonlijker kunt maken.

Velen zullen het ermee eens zijn dat er bij een bruiloft een mooi bruidsboeket hoort. En ook aan corsages en een bloemstukje voor op de dinertafels wordt meestal wel gedacht. Maar er is nog zoveel meer, dat het eigenlijk bijna zonde is om het slechts daarbij te laten. Denk bijvoorbeeld aan een guirlande voor om het welkomstbord, vorstelijke vazen met grote bloemstukken op pilaren, een backdrop met bloemen, gangpaddecoratie bij de ceremonie, prachtige centerpieces voor op de dinertafels en zelfs bloemen voor op de bruidstaart. Je kan het zo gek niet bedenken, bloemen kunnen er in ieder geval nooit teveel zijn op een bruiloft als je het ons vraagt.

Eén geheel

Wat wel echt belangrijk is, is dat alle bloemdecoratie één look en feel uitstraalt. Het beste is dan ook om voorafgaand aan het contact met een bloemist eerst met elkaar te bedenken op wat voor type locatie jullie willen trouwen, in welk seizoen, of jullie een bepaalde sfeer of thema willen op de bruiloft en wat voor bloemen jullie mooi vinden.

Op basis van deze informatie kan de bloemist meedenken over welke samenstelling van bloemen specifiek bij jullie bruiloft past en jullie adviseren in hoe alle decoraties samen één geheel kunnen vormen. Hierbij is het in ieder geval belangrijk om in alle bloemaankleding dezelfde soort bloemen en/of kleuren terug te laten komen.

Kies de bloemist

Zodra jullie de perfecte locatie gevonden hebben en de save the dates de deur uit zijn, is het naast het uitkiezen van een mooie trouwjurk en pak, ook tijd om over verdere details als de bloemen na te denken. Neem ongeveer een jaar tot een half jaar van tevoren contact op met een bloemist en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek in de winkel. Deze afspraak kan je het beste ongeveer 2 à 3 maanden voor jullie trouwdatum inplannen. Je zit dan meer in het seizoen waarin jullie trouwen en hierdoor krijgen jullie in de winkel een goed beeld van welke bloemen er bij dat seizoen passen.

Maar hoe kies je nou de juiste bloemist? Hierbij is het belangrijk te kijken welke bloemisten er echt gespecialiseerd zijn in bruidsdecoratie. Zij weten namelijk als geen ander welke bloemen helemaal hot zijn voor bij huwelijken en hebben vaak alles in huis om de gehele styling te verzorgen.

Daarom is het slim om bij de locatie te informeren met welke bloemist er veel samengewerkt wordt. Zo weet onze huisbloemist, De Stijl – Floral Design, precies wat er op onze locaties wel en niet kan, wat er bij de panden past en bijvoorbeeld ook met welke soorten stoeltjes we werken bij de ceremonie en hoe je deze het beste kan decoreren.

Waar je op moet letten…

Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van bloemdecoratie. Naast dat het dus van belang is dat de bloemdecoratie aansluit bij de sfeer die jullie voor ogen hebben, is het ook belangrijk om te weten welke bloemen er beschikbaar zijn in het seizoen waarin jullie trouwen. Sommige bloemen zoals de ranonkel, tulpen en pioenrozen zijn namelijk niet het hele jaar door beschikbaar.

Over het algemeen zijn gedurende het jaar veelal de meeste bloemen wel verkrijgbaar, maar buiten het seizoen zijn bepaalde bloemen wel echt een stuk duurder. Laat je dus adviseren door de bloemist in wat er mogelijk is en wat voor andere vergelijkbare opties er eventueel zijn.

Verder leuk om op te letten bij het uitkiezen, is dat veel soorten bloemen een speciale betekenis hebben. Hiermee kun je de styling van jou bruiloft dus nog persoonlijker maken. Zo staat bijvoorbeeld een roze roos voor ‘mijn hart behoort aan jou’, een pioenroos voor ‘échte liefde, geluk, voorspoed én bloeiende romantiek’, hortensia’s voor ‘dankbaarheid, oprechtheid en schoonheid’, een tulp voor ‘gelukkige jaren, liefde en ‘passie’ en een lelietje-van-dalen voor ‘pure onschuld en maagdelijkheid’.

Een echt zomers boeket

Aangezien veruit de meeste huwelijken plaatsvinden in de maanden mei tot aan oktober, zullen velen zich afvragen wat nou het ultieme zomerse bruidsboeket typeert. Een goede manier om je bruidsboeket binnen een zomers thema te houden, is door bloemen te kiezen uit het zomerseizoen. Hierbij geldt vooral; het mag vrolijk en fel zijn, aangezien dit perfect past bij de tijd van het jaar. Een echt zomers bruidsboeket van tegenwoordig is dan ook een kleurrijk veldboeket als je het De Stijl – Floral Design vraagt. 

Dit stel is 50 jaar geleden in het gemeentehuis van Driebergen getrouwd. Nu hebben ze in het huidige Buitenplaats Sparrendaal hun jubileum gevierd

In tegenstelling tot een traditioneel bruidsboeket is een veldboeket niet netjes en strak gebonden, maar ziet het er juist allemaal lekker wat losser en wilder uit. Denk bij zo’n zomers veldboeket vooral aan een bonte verzameling van felle kleuren zoals blauw, oranje en geel. Maar ook veldboeketen in zacht zomerse pastelkleuren doen het goed. Wat verder echt typische zomerse bloemen zijn voor in het bruidsboeket, zijn bijvoorbeeld campenula, delphinium, dahlia’s, rozen, pioenrozen, het leeuwenbekje, lelies en lathyrus.

Een investering in romantiek

Trouwen is één van de mooiste momenten van jullie leven, dus je mag best even uitpakken en je gasten onder de indruk laten zijn. Wat je gemiddeld ongeveer kwijt bent voor de bloemaankleding is wel lastig om te zeggen. De één pakt namelijk helemaal uit en de ander houdt het wat bescheidener. Het hangt dus volledig af van jullie wensen en de grootte van de bruiloft. Maar als we dan toch een indicatie mogen geven voor de gemiddelde besteding, ligt deze bij een gemiddelde bruiloft ongeveer tussen de €500 en de €700.

Eén ding is zeker: bloemen zullen gegarandeerd zorgen voor een romantisch en gezellig gevoel, dus het is het zeker waard om daar wat extra’s aan uit te geven. Willen jullie weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met De Stijl. Of neem voor meer inspiratie voor bloemdecoratie eens een kijkje op onze Pinterest pagina.

Team Swijnenburg Sales Whatsapp