Hoelang duurt een ceremonie op je bruiloft?

Zijn jullie bezig met de voorbereidingen van jullie bruiloft? Dan zijn jullie vast benieuwd hoeveel tijd je moet reserveren voor een ceremonie. Dat kost gemiddeld een uur, maar kan ook langer duren. Afhankelijk van welke trouwambtenaar jullie trouwt en wat jullie willen. Dat bepaalt ook in hoeverre jullie kunnen schuiven met de indeling.

Trouwen voor de wet

Een belangrijk onderdeel van jullie bruiloft is het burgerlijk huwelijk. Dat wordt voltrokken door een trouwambtenaar. Wie jullie in de echt verbindt? Dat kan een trouwambtenaar van de gemeente óf een zelfstandig trouwambtenaar zijn en heeft invloed op de vraag: ‘Hoelang duurt een ceremonie op je bruiloft?’

Ceremonie door een ambtenaar van de gemeente

Standaard sluit een trouwambtenaar van de gemeente het burgerlijk huwelijk. Deze persoon heet een BABS: Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Hoelang duurt een ceremonie op je bruiloft met een trouwambtenaar? Gemiddeld een uur (inclusief het ontvangen van gasten). Het maakt daarbij niet uit of de ceremonie in het gemeentehuis of op een eigen locatie plaatsvindt.

Ceremonie door een zelfstandig trouwambtenaar

Wil je meer zeggenschap over wie jullie trouwt? Dan kunnen jullie kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Deze huren jullie zelf in. Dat kan bijvoorbeeld ook een bekende zijn, die BABS voor één dag is. Deze persoon mag jullie dan trouwen voor de wet.

Waar een gemeentelijke trouwambtenaar beperkt is in mogelijkheden, is dat bij een zelfstandig trouwambtenaar anders. Er is meer tijd om jullie te leren kennen en de ceremonie zo persoonlijk mogelijk te maken. Hoelang duurt trouwen voor de wet met een zelfstandig trouwambtenaar? Dat mogen jullie zelf bepalen. Maar gemiddeld is dat ook een uur.

Onderdelen van de ceremonie

Een ceremonie bestaat uit een persoonlijk praatje, het uitwisselen van geloften als jullie daarvoor kiezen, het ja-woord, het uitwisselen van de ringen en het tekenen. Maar afhankelijk van het soort trouwambtenaar dat je kiest, kunnen jullie hier onderdelen aan toevoegen. Bij een ceremonie met een zelfstandig trouwambtenaar is bijvoorbeeld ook ruimte voor een persoonlijk lied of speeches.

Willen jullie in de kerk trouwen? Dat kan aansluitend of los van elkaar. Het is ook mogelijk om dáár de ringen uit te wisselen, en niet tijdens de ceremonie. Het is dan wel belangrijk dat eerst jullie burgerlijk huwelijk en daarna de kerkelijke inzegening plaatsvindt.

Trouwceremonie bij Swijnenburg

We hebben het nu vooral over hóé jullie ceremonie eruitziet, maar vergeet ook niet wáár. Een trouwlocatie die bij jullie past, geeft jullie dag een gouden randje. Wij nodigen jullie uit om eens te komen kijken op Buitenplaats Amerongen, Buitenplaats Sparrendaal of Huis Scherpenzeel. Het zijn officiële trouwlocaties, waar jullie voor de wet kunnen trouwen. Tot snel bij Swijnenburg!

Whatsapp