Huis Scherpenzeel is een prachtig landhuis in een klein dorpje onder Veenendaal. Het heeft een rijke geschiedenis en valt nu onder één van de drie locaties van Swijnenburg

Huis Scherpenzeel

Een intieme en exclusieve evenementenlocatie voor zakelijke bijeenkomsten, privéfeesten en bruiloften midden in het groen.

In het centraal gelegen Geldersche dorp Scherpenzeel ligt het prachtige Huis Scherpenzeel. Het witte kasteel uit de 16e eeuw, omringd door een prachtige park, biedt alle mogelijkheden voor onvergetelijke ontmoetingen.

Huis Scherpenzeel is een historisch decor met statige uitstraling. Het kasteel wordt omgeven door een schitterend park van zes hectare met vijvers, eeuwenoude loofbomen en een prachtig gazon. Een exclusieve en intieme locatie voor zakelijke bijeenkomsten, privéfeesten en bruiloften dat met veel liefde, vakmanschap en passie wordt uitgebaat door Swijnenburg.

Ruimtes

Wanneer je Huis Scherpenzeel, kom je terecht in de ontvangstruimte met een bar
Bar & Ontvangstruimte
Aan de bar grenst de Salon. Deze ruimte dient als standaard voor de ceremonie, maar het kan natuurlijk ook voor andere doeleinden worden gebruikt
Salon
De Parkkamer is de grootste ruimte in Huis Scherpenzeel en wordt vaak gebruikt om te dineren of voor een feest.
Parkkamer
Om de cirkel af te maken, kom je vanuit de Parkkamer in de Lounge terecht. Hier staan hoge tafels waar je aan kan kletsen en borrelen. Wanneer je door de volgende deur loopt, sta je weer in de ontvangstruimte bij de bar
Lounge
Als je door de Salon gaat, kom je uit in de Gouden Kamer. In deze kamer kan het bruidspaar zich terugtrekken of kunnen gasten werken na een vergadering.
Gouden Kamer

Bij binnenkomst betreedt u de bar op de bel-etage. Deze ruimte dient onder andere voor het ontvangst en heeft, zoals de naam al aangeeft, een imposante bar. Dankzij de grote raampartijen is het een lichte, frisse ruimte die uitzicht biedt over het grote park. 

Alle ruimtes staan met elkaar in verbinding en aan de voorzijde van het huis bevinden zich, naast de bar, nog twee ruimtes; de Salon en de Lounge. Aan de waterkant ligt de grootste ruimte van het huis, de Parkkamer. De Gouden Kamer ligt aan de andere kant van het huis. Alle kamers in het huis zijn recent verbouwd tot sfeervolle ruimtes met een eigentijds en stijlvol interieur. De binnenruimtes zijn samen geschikt voor circa 130 personen. 

In het souterrain vindt u de voormalige keuken. Deze ruimte kan gebruikt worden om met een klein comité, aan het eind van een feest of vergadering, nog na te praten onder het genot van een drankje. 

Mogelijkheden

Pop-up bistro Huis Scherpenzeel

Kom op vrijdag en zaterdag 1, 2, 15 en 16 maart naar onze pop-up in Bistro Huis Scherpenzeel! Na het succes van vorig jaar, transformeren we het kasteel opnieuw tot een gezellige bistro waar u kunt genieten van heerlijke gerechten en een unieke sfeer. Reserveer nu uw tafel en ontdek wat Bistro Huis Scherpenzeel te bieden heeft!

Reserveer nu
Maak vrijblijvend een offerte
Bent u van plan om bijeen te komen, heeft u iets te vieren of hebben jullie trouwplannen? Kom dan langs bij Huis Scherpenzeel en maak alvast geheel vrijblijvend een offerte aan.
Offerte maken

Geschiedenis

1380 – Scherpenzeel als strategisch punt
In de 14e eeuw was Scherpenzeel, gelegen op de grens van Gelre en het Sticht (Utrecht), strategisch gezien een belangrijk punt. Er was in die tijd regelmatig wrijving tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Scherpenzeel, en dus ook Huis Scherpenzeel, was door de eeuwen heen het bezit van Utrecht en dan weer van Gelre. Sinds 1380 was het een Gelders leen.
1652 – Eigendom van…
Huis Scherpenzeel is eeuwenlang eigendom geweest van de familie Van Scherpenzeel. In de jaren die volgden heeft Huis Scherpenzeel verschillende eigenaren gehad, waarna het in de 18e eeuw eigendom werd van de familie Royaards. Het kasteel is toen verbouwd tot een landhuis in classicistische stijl.
1854 – Neogotische stijl
Aan het begin van de 19e eeuw vond er weer een verbouwing plaats. In 1854 werd het landgoed geërfd door Benudina Maria van Naamen van Scherpenzeel, zij trouwde met Herman Royaards. Ze woonden in Utrecht, maar brachten in de zomer veel tijd door op Huis Scherpenzeel. Ze lieten het huis verbouwen door (tuin-)architect S.A. Van Lunteren. De verbouwing van het interieur en exterieur van het huis vond plaats in neogotische stijl. Het park werd door Van Lunteren ingericht in de Engelse landschapsstijl. In 1898 erfden zonen Johan en Anton en dochter Wilhelmina elk een deel van de grond van Huis Scherpenzeel. De jongste zoon, Anton Royaards van Scherpenzeel, erfde het huis zelf.
Elk dorp heeft een wapen en zo ook Scherpenzeel, die prachtig terug te zien is boven de entree van Huis Scherpenzeel
1910 – Royaards bruiloft
In 1910 trouwde Anton Royaards met mevrouw Margarissa Maria Becker. Hij is in dezelfde tijd enkele jaren burgemeester van Scherpenzeel geweest. Het echtpaar woonde permanent in het huis van Scherpenzeel. Na het overlijden van Anton Royaards in 1932 bleven zijn weduwe en dochter er wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis onteigend en zwaar beschadigd.
1975 – Gemeentehuis
Na de oorlog keerde Margaretha Maria Royaards-Backer terug en restaureerde het huis en de bijgebouwen. Ze woonde er tot haar dood in 1956. Het huis wordt geërfd door haar twee dochters Th. doctoraat. Daniels-Royaards en B.M. Gravin Van den Bosch-Royaards. In afwachting van een mogelijkheid om het huis een duurzame bestemming te geven, verhuurden ze het aan de Van Heusdens, waar ze het Van Heusden Instituut oprichtten. In 1975 werd Huis Scherpenzeel aan het stadsbestuur geschonken om als gemeentehuis te worden gebruikt. Daardoor kon het huis met gemeenschapsgeld volledig worden gerestaureerd.
De locaties van Huis Scherpenzeel zijn gerenoveerd naar moderne gebouwen, maar hierbij zijn de historische parels bewaard gebleven
2004 – Rijksmonument
Sinds 2000 is het gehele landgoed Huize Scherpenzeel, te weten het woonhuis, het koetshuis, het tuinmanshuis en het 6 hectare grote park als geheel beschermd als rijksmonument. Op 27 september 2005 heeft de gemeente Scherpenzeel het langjarig verhuurde Huis Scherpenzeel met park, poortgebouw en koetshuis overgedragen aan de Stichting Vrienden van de Stichting Geldersche Kasteelen. Geldersche Kasteelen beloofde een deel van Huis Scherpenzeel en het hele park open te houden voor het publiek. Vanaf 1 april 2022 wordt Huis Scherpenzeel gepacht door Swijnenburg. Het huis wordt opengesteld voor hoogwaardige evenementen die met liefde en vakmanschap worden georganiseerd en begeleid.
Huis Scherpenzeel heeft een prachtige geschiedenis met verschillende eigenaren en is ook geraakt geweest in de oorlog. Meer informatie over de geschiedenis van Huis Scherpenzeel vindt je op de Swijnenburg
We willen u 100% ontzorgen en laten uw wensen leidend zijn in alles wat wij doen.

Veelgestelde vragen

We ontmoeten u graag

Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden. Wij helpen u graag om van uw dag een onvergetelijke herinnering te maken.

Whatsapp