Tips en tricks voor het plannen van jullie bruiloft

Wat ontzettend leuk, jullie gaan trouwen! Gefeliciteerd! En wat is er nou leuker dan samen uit te kunnen kijken naar dé grote dag. Jullie hebben zelf dan ook vast al duizend-en-één ideeën van hoe jullie trouwdag eruit moet gaan zien. Maar vergis je niet, bij een bruiloft komt ontzettend veel kijken! Wat extra tips & tricks voor de trouwplanning komen dan ook vast en zeker nog van pas.

Waar begin je nou met zo’n trouwplanning? Wat mag je echt niet vergeten? En wat is de beste volgorde? Wij helpen jullie met onderstaand stappenplan graag nog wat verder op weg!

Stap 1: Plan de datum voor jullie bruiloft

Dit klinkt als een heel logische eerste stap, maar vergis je niet er zijn veel stellen die hier pas in een te laat stadium mee aan de slag gaan. Zonder trouwdatum valt er echter weinig te plannen. Bij het kiezen van een trouwdatum is het belangrijk dat jullie je, zeker als jullie in het hoogseizoen willen trouwen, ongeveer anderhalf jaar van tevoren al gaan oriënteren en trouwlocaties bezoeken.

In de maanden mei t/m september zijn vooral de vrij- en zaterdagen erg gewild en het zou zonde zijn als de locatie van jullie dromen niet meer beschikbaar is op de datum die jullie voor ogen hebben.

Stap 2: Stel jullie huwelijksbudget vast

Voordat jullie aan de slag gaan met de verdere organisatie, is het echt een must om eerst samen te bepalen wat jullie huwelijksbudget is. Zo weten jullie precies wat jullie maximaal uit mogen geven en kunnen jullie een verdeling maken van hoeveel jullie waar aan uit willen gaan geven. Blijkt die droomjurk dan toch onverwachts ineens een stuk duurder te zijn, dan zal er wat bezuinigd moeten worden op andere punten.

Gelukkig duurt het nog even, wat maakt dat jullie nog alle tijd hebben om verder te sparen. Wat jullie uitgeven hebben jullie grotendeels zelf in de hand. Vooral het aantal gasten is hier van grootte invloed op, want hoe meer gasten hoe groter het budget is dat je nodig hebt.

Stap 3: Bepaal wat soort bruiloft hebben jullie voor ogen

Droom op een zonnige middag in de tuin even lekker weg met z’n tweëen en waan jullie alvast even op jullie trouwdag. Bedenk samen hoe jullie trouwdag eruit moet gaan zien. Wat voor type locatie heeft jullie voorkeur? Uit welke onderdelen moet de dag in ieder geval bestaan? Gaan jullie voor een middag- of een avondceremonie? Willen jullie een grote of juist een intieme bruiloft? Wat voor sfeer moet er op jullie bruiloft heersen? Of hebben jullie misschien wel een themabruiloft voor ogen?

Jullie hoeven de bruiloft nog niet tot in detail uit te werken, maar in grote lijnen is het fijn als het duidelijk is wat jullie willen. Wat hierbij kan helpen is om een moodboard te maken, bijvoorbeeld met behulp van Pinterest. Zoek foto’s die voor jullie de perfecte trouwdag weergeven. Dit helpt bij de keuze naar welke trouwlocatie hier vervolgens het beste bij past.

Huis Scherpenzeel is onderdeel van Swijnenburg en zet zich in voor evenementen zoals bruiloften, zakelijke bijeenkomsten, privéfeesten en uitvaarten

Stap 4: Bevestig jullie droomlocatie

Het is tijd om de knoop door te hakken en één van de opties op de trouwlocaties definitief te maken! Tevens is dit gelijk een goed moment om een afspraak te maken bij de gemeente voor de ondertrouw, dan zijn de belangrijkste regelzaken maar vast geregeld.

Stap 5: Stel de gastenlijst samen

De locatie en trouwdatum staan vast dus het uitnodigen kan beginnen. Maar wie willen jullie er allemaal bij hebben op de grote dag? Allereerst is het belangrijk om scherp te hebben hoeveel gasten de locatie  kwijt kan voor de ceremonie, het diner en het feest.

Hou daarnaast in jullie achterhoofd dat meer gasten ook al snel een stuk meer kosten met zich meebrengt. Maak vervolgens een algemene gastenlijst met wie jullie allemaal uit willen nodigen om hierna een onderverdeling te maken in wie er daggast en wie er avondgast zijn.

Stap 6: Verstuur de Save the date’s

Lastig hé zo’n gastenlijst? Gelukkig is dat nu geregeld. Vergeet vervolgens niet om jullie gasten zo snel mogelijk te laten weten waar en wanneer jullie bruiloft plaats vindt. Het is nu dan ook de hoogste tijd om de save-the-date’s de deur uit te doen. Zo kan iedereen jullie trouwdatum alvast met grote letters in de agenda zetten en heb je de meeste kans dat iedereen er daadwerkelijk bij kan zijn. Ongeveer twee maanden voorafgaand aan de grote dag verstuur je alle gasten vervolgens nog een officiële trouwkaart.

Stap 7: Very Important People

Dan is het nu tijd om na te gaan denken over welke van de genodigde gasten een speciale rol gaan krijgen op jullie bruiloft. Denk hierbij aan de rol van ceremoniemeester en de getuigen.

Wat betreft de rol van de ceremoniemeester; ga na wie er binnen jullie vriendenkringen of familie een echte regelneef is. Jullie ceremoniemeester moet iemand zijn waarin jullie alle vertrouwen hebben dat hij/zij jullie grote dag in goede banen leidt, want alleen dan kunnen jullie op de dag zelf alles loslaten en gewoon lekker genieten.

Een ceremoniemeester helpt vanaf het moment dat hij/zij gevraagd is verder met de bruiloftsplanning waar nodig en is het aanspreekpunt voor jullie gasten. Op de dag zelf is de ceremoniemeester er verantwoordelijk voor dat alles volgens het draaiboek verloopt. Daarnaast is de ceremoniemeester ook het contactpersoon voor alle leveranciers en het aanspreekpunt voor de locatie als het gaat om bijvoorbeeld het testen van de muziek voor de ceremonie en het afstemmen van de speechmomenten.

Mochten jullie nou geen idee hebben wie jullie hiervoor kunnen vragen of willen jullie niemand met deze taak belasten, dan kunnen jullie altijd overwegen om een weddingplanner in te schakelen. Deze kan jullie zowel helpen met de organisatie vooraf en op de dag zelf.

Een volgende belangrijke rol is die van de getuigen. Getuigen zijn onmisbaar, want deze zorgen ervoor dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. De getuigen zetten namelijk hun handtekening onder jullie trouwakte. Jullie mogen in totaal minimaal twee en maximaal vier getuigen vragen, dus kies er allebei één of twee uit.

Stap 8: Say yes to the dress en een prachtig pak

Dit is volgens velen toch wel echt het leukste en mooiste moment van de hele bruiloftsplanning. Want niets is zo speciaal als eindelijk de jurken te mogen passen waar je al van jongs af aan over gedroomd hebt. Begin hier in ieder geval 9 maanden van tevoren mee want zodra je je droomjurk hebt gevonden duurt het vervolgens vaak een maand of vier voor deze geleverd kan worden en daarnaast moet de jurk hierna nog perfect passend gemaakt worden.

Als je de trouwjurk gevonden hebt waarin jij je fantastisch voelt, kan je dan de sieraden uitzoeken die perfect bij de jurk passen, evenals de overige trouwaccessoires als een sluier, lingerie, een panty en trouwschoenen. Verder is het slim om nu ook alvast op zoek te gaan een kapper en visagist die jouw haar en make-up doen en het plaatje compleet zullen maken.

Of nou ja compleet.. daar mist nog wel een mooie man in prachtig pak naast natuurlijk. En ook dat prachtige pak moet op maat gemaakt worden en hierna gematched worden met toffe trouwschoenen, een passende das en eventuele accessoires als een horloge of bretels.

Het enige wat nu nog ontbreekt, maar zeker belangrijk onderdeel van jullie look gaat zijn op de dag zelf, is natuurlijk jullie trouwringen! En als jullie dan toch bezig zijn, kunnen jullie hier nu ook het beste gelijk naar op zoek gaan.

Stap 9: Kies de leveranciers

Misschien niet net zo vanzelfsprekend als de zoektocht naar een droomjurk en prachtig pak, maar ook zeker van grote toegevoegde waarde, is de zoektocht naar leveranciers als een fotograaf en videograaf; voor eeuwige herinneringen op beeld, een bloemist; voor de ultieme romantische touch, een taartleverancier; voor het officiële aansnijmoment en de DJ of band; voor een spetterend feest.

Ook de keuze voor wel of geen trouwauto, photobooth en bedankjes vallen hier bijvoorbeeld onder. Bij Swijnenburg werken we regelmatig samen met partners die ieder garant staan voor goede kwaliteit en onze locaties door en door kennen.

Stap 10: De huwelijksnacht & huwelijksreis

Bedenk niet alleen tijdig waar jullie de huwelijksnacht door willen brengen, maar plan daarnaast ook alvast die heerlijke huwelijksreis. Niks is namelijk fijner dan hierna als man en vrouw ergens een paar weken na te gaan genieten van die prachtige dag.

Stap 11: Catering culinair

De catering van jullie grote dag moet perfect zijn, want liefde gaat door de maag zeggen ze toch? Plan een paar maanden van tevoren een detailgesprek met de locatie om te bespreken wat er allemaal mogelijk is.

Gedurende de dag zijn er namelijk bij elk huwelijk meerdere eet- en drinkmomenten; denk aan de koffie bij het ontvangst, de toost (met de door jullie zelf gekozen taart), de borrel met hapjes, de invulling van het diner, wat voor drank- en hapjesarrangement jullie willen afnemen tijdens het feest en of jullie de gasten misschien nog een late night snack willen aanbieden voor ze naar huis gaan?

Stap 12: Ondertrouw & Ambtenaar

Yes daar is die weer, de ondertrouw; of tegenwoordig eigenlijk ook wel ‘Verklaring voorgenomen huwelijk’ genoemd. Een mooi moment om een verklaring te doen van jullie voorgenomen huwelijk is zodra jullie grotendeels klaar zijn met het geregel, zo ongeveer 2 maanden tot een maand van tevoren. Wat eerder of wat later kan natuurlijk ook, je kan dit vanaf een jaar tot uiterlijk twee weken van tevoren doen.

Het is wel belangrijk hier tijdig een afspraak voor te maken (vandaar dat we deze al in stap 4 hebben benoemd). Het is namelijk een zeer belangrijk onderdeel, want zonder is er geen bruiloft. Ook het kiezen van een ambtenaar van de burgerlijke stand moet nu gebeuren. Hiermee ga je zo’n twee weken voor de plechtigheid om de tafel om alles omtrent jullie huwelijksvoltrekking door te spreken.

Stap 13: Maak een draaiboek

Zodra jullie vrijwel alles geregeld hebben is het handig om een draaiboek te maken. Onmisbaar als je het ons vraagt! Een draaiboek geeft een mooi overzicht van wanneer er wat moet gebeuren en je kan er tot in detail per onderdeel uitschrijven wat er niet vergeten mag worden. Het draaiboek dient namelijk tevens als houvast voor de ceremoniemeester en geeft jullie rust geven op de dag zelf.

Stap 14: De laatste details

Eindelijk is jullie grote dag dan echt bijna in zicht. Het is tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Denk hierbij aan het doorgeven van de laatste details aan de locatie, zoals of er meer of minder gasten komen dan doorgegeven, of er gasten zijn met dieetwensen, het toesturen van de tafelplattegrond voor het diner, of er crewmaaltijden nodig zijn voor bijvoorbeeld de fotograaf of de band, hoe laat de ceremoniemeester arriveert voor de voorbereidingen en het doorgeven van contactgegevens aan de leveranciers. Regel dit ongeveer twee weken tot een week op voorhand.

Stap 15: Last but not least: GENIET!

Als alles dan eindelijk écht geregeld is, is het tijd om achterover te leunen en te relaxen. Want na het lezen van dit stappenplan zullen jullie vast al doorhebben dat er meer bij komt kijken dan jullie dachten. Daarom is het vanaf nu de hoogste tijd om alles uit handen te geven en gewoon lekker toe te leven naar jullie trouwdag. En last but not least; GENIET van elk moment op de grote dag!

Wij helpen jullie graag met het meedenken van de invulling van jullie bruiloft. Op Buitenplaats Amerongen, Buitenplaats Sparrendaal en Huis Scherpenzeel hebben wij voldoende ruimte en inspiratie om bijna alle wensen tot vervulling te laten gaan. Neem gerust contact met ons op!

Whatsapp